Skip to Content

Horoscop Zilnic Actualizat

Berbec Gemeni Leu Balanta Sagetator Varsator Taur Rac Fecioara Scorpion Capricorn Pesti

Fascinanta istorie a jocului de fotbal

Jocul de fotbal este indiscutabil cel mai popular si raspandit joc si prinde popularitate an de an in din ce in ce mai multe zone ale globului, chiar si in unele locatii greu de imaginat unde copii desculti joaca pe terenuri trasate in nisip, cu mingii confectionate din ziare, insa cu aceiasi pasiune si dedicatie pentru sport ce se poate vedea pe marile stadioane.

De la China Antica, la jocul atat de violent incat a fost interzis prin lege.

Pasiunea pentru acest sport duce departe pe culoarele istorie insa, radacinile sale dateaza din secolele 2 si 3 ien, in China din perioada dinastiei Han cand o minge din piele era driblata in incercarea de a o introduce intr-o micuta plasa. Exista dovezi ca Grecii si Romanii se jucau cu mingii pentru relaxare iar unele indicii trimit catre acest obicei fiind popular chiar si in Japonia antica, in zona Kyoto-ului de azi.

Se spune ca fotbalul modern isi are originile in Anglia, ba chiar exista unele legende cum ca prima minge folosita ar fi fost capul unui bandit danez. De altfel, fotbalul medieval era mult mai violent decat cel de azi, permitand atacuri fizice impotriva adversarului pentru a prelua mingea. Poate ca tocmai aceste practici nu tocmai ortodoxe au facut jocul sa capete popularitate in acele vremuri. Tot aceste incidente insa, ce odata cu cresterea in popularitate a jocului de fotbal, au devenit mai frecvente dar si mai violente, ce au dus la decizia regelui Edward al III de a interzice jocul in 1365.

Desi acest joc a existat, intr-o forma sau alta pentru mai bine de 3000 de ani, nimeni nu poate contrazice faptul ca fotablul modern s-a dezvoltat in Regatul Unit.

De la Legile Cambridge la Campionatele mondiale si jocurile cu fotbal

In 1815 Scoala Engleza si Colegiul Eton au dezvoltat un nou set de reguli pentru jocul de fotbal ce interziceau violenta si regulile foarte asemanatoare cu cele ala jocului de rugby practicate pana atunci, facand astfel fotbalul sa capete popularitate in cadrul scoliilor si universitatilor. In 1863, 11 reprezentati ai cluburilor si scolilor din Londra au decis o serie de reguli universale pentru meciurile organizate formand astfel Asociatia de Fotbal, prima de acest gen din istorie. Orice fel de manevrare a mingii cu mana a fost interzisa categoric incepand din aceasta perioada.

Popularitatea jocului a crescut cu o viteaza ametitoare raspandindu-se pe restul continentului prin intermediul soldatilor si negustorilor. Numeroase tari din Europa precum Italia, Austria si Germania au adoptat imediat fascinatul sport cu mingea urmate de tari din America de Sud cu nume rasunatoare in campionatele de fotabl de azi precum Argentina, Uruguai si Brazila pentru ca in 1904 sa fie infintata FIFA ( Federation Internationale de Fotball Association – Federatia Internationala de Fotbal) ce de la infintare si pana in ziua de azi a strans 209 asociatii nationale si este responsabila cu organizarea campionatelor mondiale si altor evenimente majore.

De la mingea de piele si plasa, vechi de 3000 de ani, acest indragit joc a evoluat si s-a dezvoltat pe marea majoritate a globului, impunandu-si dominatia si in jocurile pe computer si console cu faimoasa serie de jocuri produse de EA GAMES – FIFA, dar si pe internet, pe site-uri precum www.jocurifotbal.org ce ofera pasionatilor de acest sport ocazia sa se bucure de el chiar si cand vremea sau timpul nu le permite sa iasa cu prietenii la o partida relaxanta de fotbal.

Categorie: 

Articole asemanatoare

Turism si Hoteluri in Romania

Destinatii de vacanta si informatii de cazare in hoteluri vile sau pensiuni din Romania, posibilitatati cautare si rezervare hoteluri online, Forum turism cu destinatii sau cazare hoteliera de evitat.

Scrie Corect Romaneste

O campanie care incurajeaza scrisul corect in Romaneste pe internet campanie initiata de trei studenti de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

Antena1 Economic

Antena1 Economic

Noutati din PCNews

Stiri si informatii din ultimile apartii in tehnologie IT, jocuri, telefonie, fun, si multe noutati din domeniul tehnologiei.

Va oferim o gama variata de produse la cele mai bune preturi din Romania oferite de magazinul online emag.ro unde livrarea produsului este gratis. Cumpararea se face direct pe site si plata o faci la primirea coletului. Simplu si rapid nu ? Produsele sunt mai ieftine decat la magazin.