Skip to Content

Horoscop Zilnic Actualizat

Berbec Gemeni Leu Balanta Sagetator Varsator Taur Rac Fecioara Scorpion Capricorn Pesti

20 de ani de web design

Cand se vorbeste de istoria design-ului web, se vorbeste in mod automat despre istoria internetului in sine. Ceea ce identificam astazi ca internet sau world wide web nu ar fi existat fara web designeri, iar web designerii nu ar fi existat fara acest spatiu vast ce a devenit canvasul de creatie, panza goala umpluta incet incet, pagina cu pagina si domeniu cu domeniu.

Desi istoria internetului este una scurta ca perioada de timp, aceasta ar putea umple cateva carti bune in materie de evenimente importante si evolutie. Multe dintre cele mai mari povesti de succes al acestui secol se leaga de web design si internet, Mark Zuckerberg si Facebook, Google ce s-a transformat dintr-un proiect de doctorat in cel mai cunoscut motor de cautare, Twitter, Tumblr, de la web designerii pionieri, la firmele de specialitate de astazi precum www.eventmedia.ro si lista poate continua. Toate aceste povesti de succes nu ar fi existat fara HTML.

HTML - Hypertext. Prima Generatie.

Conceptul de Hypertext a fost creat de Ted Nelson in anii ’60, insa a inceput sa fie folosit drept limbaj de codare abia in anii ’80. In perioada dintre sfarsitul anilor ’80 si inceptul anilor ’90 website-urile timpurii erau concepute pentru functionalitate, fara prea mult accent pus pe design. De altfel, existau numeroase restrictii ce opreau imaginatia web designerilor din a capata cu adevarat aripi in acea perioada. Internetul dial-up , lipsa unui limbaj de cod care sa acomodeze elemente complexe, toate acestea erau motivul pentru care paginile timpurii erau in mare parte text cu layout-uri simple si tabele.

In aceasta perioada, supranumita de unii "Era de bronz a designului web" a fost creat W3C, World Wide Web Consortium, pentru a impiedica marile companii din a monopoliza limbajele de marcare. W3C continua sa functioneze si in ziua de astazi.

HTML 2

Intre 1992 si 1994 numarul de designeri web si alti developeri a continuat sa creasca si odata cu acestia si HTML-ul, caruia i se adaugau din ce in ce mai multe taguri. Pentru a acomoda aceste schimbari, dar si viteza in plina cresterea a internetului, a aparut HTML 2. Acesta a semnalat inceputul unei atentii sporite pe elementele de design, paginile incepand sa capatete unicitate si personalitate prin comparatie cu website-urile timpurii care erau blocuri imense de text.

HTML 3

In 1995, din acelasi motive pentru care s-a trecut de la HTML la HTML 2 cu doar un an in urma, a aparut HTML 3 si o data cu el "style sheets". In acelasi an s-a lansat Internet Explorer-ul.

Era perioada marilor schimbari pentru design-ul web, background-urile monocrome aveau acum modele, aparusera imaginile animate de tip .gif, iar Flash devenea rapid mediul preferat, transformand web design-ul pentru totdeauna, din static in dinamic.

Web design-ul modern

De la hypertext la Java, Flash, XML, CSS si PHP, drumul strabatut in mai putin de 20 de ani este cel putin impresionant. Astazi, mai mult ca oricand, paginile web sunt modalitati de exprimare artistica, nu doar medii de comunicare. Unicitatea si designul au ajuns sa conteze la fel de mult ca si continutul.

HTML 5 este conceput pentru a integra nevoia tot mai crescuta de medii multimedia, iar adaugarea <video>, <audio> si <canvas>, elimina nevoia de plug-in-uri complexe. In acelasi timp, CSS 3 adauga tot mai multe optiuni de design pe partea de grafica, ce continua sa sporeasca unicitatea fiecarei pagini create.

Pe langa mediile obisnuite, site-urile pentru web mobile au inceput sa capate popularitate ametitoare in ultimii ani, intre 2010 si 2012 numarul de utilizatori dublandu-se. Odata cu introducerea smartphone-urilor, design-ul web este gata sa intoarca o noua pagina in istoria deja impresionanta.

Categorie: 

Articole asemanatoare

Turism si Hoteluri in Romania

Destinatii de vacanta si informatii de cazare in hoteluri vile sau pensiuni din Romania, posibilitatati cautare si rezervare hoteluri online, Forum turism cu destinatii sau cazare hoteliera de evitat.

Scrie Corect Romaneste

O campanie care incurajeaza scrisul corect in Romaneste pe internet campanie initiata de trei studenti de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

Antena1 Economic

Antena1 Economic

Noutati din PCNews

Stiri si informatii din ultimile apartii in tehnologie IT, jocuri, telefonie, fun, si multe noutati din domeniul tehnologiei.

Va oferim o gama variata de produse la cele mai bune preturi din Romania oferite de magazinul online emag.ro unde livrarea produsului este gratis. Cumpararea se face direct pe site si plata o faci la primirea coletului. Simplu si rapid nu ? Produsele sunt mai ieftine decat la magazin.