Skip to Content

Horoscop Zilnic Actualizat

Berbec Gemeni Leu Balanta Sagetator Varsator Taur Rac Fecioara Scorpion Capricorn Pesti

Simbolistica bijuteriilor de-a lungul istoriei

De-a lungul istoriei umane, indiferent de cultura sau religie, bijuteriile par sa fie existat dintotdeauna, mai intai ca o forma de expresie sau chiar accesorii cu functii mistice si mai apoi ca simbol al avutiei si statusului social. Desi in cei 90.000 de ani de istorie, de la prima bijuterie descoperita, materialele si tehnica de fabricare s-au schimbat drastic, similaritatile raman inca pregnante. Spre exemplu, tehnica de a trece perle sau alte decoratiuni pe un fir de material pentru a creea un lant, folosita si astazi, este printre cele mai vechi tehnici de fabricare a bijuteriilor descoperite pana in momentul de fata.

Tehnologia de fabricare si materialele din care sunt fabricate s-au schimbat de-a lungul timpului, incepand cu bijuteriile din oase si scoici si ajungand la inele si cercei din perioada moderna. Semnificatia bijuteriilor s-a schimbat si ea de-a lungul erelor, mulandu-se pe conceptele si perceptiile ce au guvernat fiecare perioada, insa functia fundamentala a ramas intotdeauna aceeasi. Bijuteriile sunt simbol al bogatiei, fie ca este vorba de bogatia spirituala, intelectuala sau statutul social. In acest sens, politica si religia au fost intodeauna parti integrate ale istoriei bijuteriilor.

Bijuteriile Egiptene:

Multi cercetatori considera bijuteriile egiptene drept punctul de inceput al conceptului modern de bijuterii. In aceasta perioada, spre exemplu, a aparut si meseria de bijutier, usurand astfel dezvoltarea unor tehnici mai complexe de fabricare ce puteau fi transmise de la maestru la ucenic. Pentru egipteni, bijuteriile serveau drept amulete sau talismane, culoarea si piatra pretioasa dand semnificatii diferite fiecarei piese. Aurul spre exemplu, era unul dintre cele mai populare materiale, insa pietre de mare valoare in era moderna precum diamantul erau ignorate in favoarea unor pietre pretioase considerate mai puternice ca energie. Egiptenii antici erau convinsi ca pietrele pretioase atribuiau puteri mistice bijuteriilor ce puteau fi transmise prin contact, purtatorului.

Bijuteriile in Grecia si Roma Antica:

Imperiul Roman si Grecia Antica imprumutau masiv din culturile vecine, iar datorita acestui fapt simbolistica culturala a bijuteriilor acestei perioade a fost poate printre cele mai puternice de-a lungul istoriei. In aceasta perioada, tehnicile de fabricare au inceput sa dea atentie detaliilor si sa faca lucrari din ce in ce mai delicate, astfel ca, pe langa aurul preferat de egipteni au inceput sa apara bijuterii de argint, in mod special cerceii de argint, care aveau nevoie de tehnici speciale si atentie sporita la fabricare.

Bijuteriile in Evul Mediu si Renascentism

Evul Mediu a fost perioada in care bijuteriile si metalele pretioase au inceput sa isi capete popularitatea ca simboluri ale crestinismului. In aceasta perioada, cele mai multe bijuterii erau create chiar in manastiri, multi calugari devenind maestrii bijutieri. Abia in perioada renascentista, supranumita"Era bijuteriilor", bijuteriile au inceput sa isi piarda simbolistica mistica si sa capete o noua conotatie, valabila pana in ziua de azi: simbol al bogatiei si situatiei sociale. Bijuteriile nu mai erau purtate pentru puterile mistice ale pietrelor pretioase sau metalelor, ci pentru infrumusetare. O tanara domnisoara cu inel de argint si colier de perle se deosebea clar ca statut social de alte tinere din patura de jos. Cele mai extravagante piese de bijuterii pastrate in muzee pana in ziua de astazi apartin roialitatii Franceze si Englezesti a acelei perioade.

Era moderna:

De la puteri mistice, la simbolism religios, apoi la expresie a frumusetii, iar in zilele noastre bijuteriile par sa pastreze toate aceste semnificatii adaugand la acestea forma artistica. Datorita tehnologiei si materialelor disponibile in ziua de azi, se pune mai mult ca oricand accent pe design, creativitate si expresie artistica. In acelasi timp, bijuteriile au incetat demult sa fie insemnele apartenentei la o treapta sociala si au devenit expresii ale personalitatii si adesea purtatoare ale unor semnificatii mai profunde. Astazi, bijuteriile sunt disponibile pentru oricine, se gasesc in magazine, in piete, sau online, ele sunt oferite simbolic intre indragostiti sau prieteni si, desi si-au pierdut din misticism, au inceput sa capete valori mult mai profunde. Bijuteriile purtate astazi ascund adesea cate o poveste si sentimentele unei persoane dragi in metalul si pietrele pretioase folosite.

Categorie: 

Articole asemanatoare

Turism si Hoteluri in Romania

Destinatii de vacanta si informatii de cazare in hoteluri vile sau pensiuni din Romania, posibilitatati cautare si rezervare hoteluri online, Forum turism cu destinatii sau cazare hoteliera de evitat.

Scrie Corect Romaneste

O campanie care incurajeaza scrisul corect in Romaneste pe internet campanie initiata de trei studenti de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

Antena1 Economic

Antena1 Economic

Noutati din PCNews

Stiri si informatii din ultimile apartii in tehnologie IT, jocuri, telefonie, fun, si multe noutati din domeniul tehnologiei.

Va oferim o gama variata de produse la cele mai bune preturi din Romania oferite de magazinul online emag.ro unde livrarea produsului este gratis. Cumpararea se face direct pe site si plata o faci la primirea coletului. Simplu si rapid nu ? Produsele sunt mai ieftine decat la magazin.