Skip to Content

Horoscop Zilnic Actualizat

Berbec Gemeni Leu Balanta Sagetator Varsator Taur Rac Fecioara Scorpion Capricorn Pesti

Istoria jocului de billiard

Jocul de biliard este relativ recent, comparativ cu alte jocuri sau sporturi. Derivat din jocurile de exterior, se spune ca ar fi aparut in Anglia anilor 1780-1800 si ca ulterior, el a fost preluat de catre coloniile englezesti de pe teritoriul Americii de nord din ziua de astazi, dar si de toate celelalte popoare cu care englezii interactionau. Pe de alta parte, exista o teorie care spune ca primele jocuri de biliard ar fi fost ar fi aparut in franta, de unde si denumirea de biliard, care provine din cuvantul “billart”, care se refera la o bata lunguiata si relativ subtire. Totusi, nu exista nicio dovada in acest sens, drept pentru care se considera faptul ca jocul acesta a fost inventat de catre englezi.

Cea mai veche imagine care atesta prezenta jocului acestuia pe teritoriul American dateaza din 1859, atunci cand Michael Phelan, un important industrias al vremii, si-a deschis si un salon in care se gaseau mese pentru toate tipurile de jocuri de be biliard.

Astazi, la mai bine de 230 de ani de la aparitia acestui joc, popularitatea acestuia este in continua crestere, in mare parte datorita numarului mare (aflat in crescendo) de baruri si pub-uri). Astfel, in functie de zona, se pot distinge jocuri de biliard cu 8 si 9 bile, cu mese de 2.1, 2.4 si 2,7 metri sau chiar si mese de 3,6 metri. Pe ultimele se joaca mai mult biliard englezesc si snooker, motiv pentru care ele se gasesc mai mult pe teritoriul Angliei, acolo unde cele 2 jocuri sunt la mare cautare.
Odata cu evolutia internetului aceste jocuri se pot juca si in varianta online, o parte din ele le puteti juca aici http://www.jocbiliard.info site-ul cuprinde o gama diverisficata de jocuri biliard si snooker.
Mai mult, de-alungul timpului, acest joc a dezvoltat noi si noi versiuni: pe langa cele de mai sus, mai sunt jocuri ca Stripes, biliard rusesc, biliard Indian sau la un singur buzunar, precum si jocuri de tip carambol. Acestea din urma sunt ceva mai rare, fiind practicate mai mult in cadrul unor comunitati mai restranse. Dovada in acest sens sta faptul ca la cele 3 mari competitii de biliard din lume, US Open Championships, World Pool Association si BS Master League, nu se pratica decat versiunile cu 8 si 9 bile.

Un factor important, care a contribuit destul de mult la dezvoltarea acestui joc, este mediul online. Au fost si inca sunt o multime de site-uri care ofera jocuri de biliard online, acolo unde jucatorii se pot strange din toate colturile lumii pentru cateva partide de “pool”, dupa cum ii este denumirea originala.
Ca fapt divers, cel putin in mediul virtual, numarul celor care acceseaza jocuri de biliard online este intr-o oarecare descrestere. Fiind atatea platforme profesionale in care pot fi sustinute partide de biliard in sistem multiplayer, intr-o reprezentare mult mai fidela, dar si datorita faptului ca exista o sumedenie de alte optiuni in materie de gaming online, pur si simplu fanii biliardului fie s-au reorientat spre alte jocuri, fie au inceput sa acceseze mai des platformele profesionale de biliard online.

Categorie: 

Articole asemanatoare

Turism si Hoteluri in Romania

Destinatii de vacanta si informatii de cazare in hoteluri vile sau pensiuni din Romania, posibilitatati cautare si rezervare hoteluri online, Forum turism cu destinatii sau cazare hoteliera de evitat.

Scrie Corect Romaneste

O campanie care incurajeaza scrisul corect in Romaneste pe internet campanie initiata de trei studenti de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

Antena1 Economic

Antena1 Economic

Noutati din PCNews

Stiri si informatii din ultimile apartii in tehnologie IT, jocuri, telefonie, fun, si multe noutati din domeniul tehnologiei.

Va oferim o gama variata de produse la cele mai bune preturi din Romania oferite de magazinul online emag.ro unde livrarea produsului este gratis. Cumpararea se face direct pe site si plata o faci la primirea coletului. Simplu si rapid nu ? Produsele sunt mai ieftine decat la magazin.