Skip to Content

Horoscop Zilnic Actualizat

Berbec Gemeni Leu Balanta Sagetator Varsator Taur Rac Fecioara Scorpion Capricorn Pesti

Cheltuiala bugetara medie pe cap de parlamentar este de 226 milioane lei vechi lunar

226 milioane lei vechi lunar costa senatorii si deputatii Ialomiteni, cheltuiala bugetara medie per cap de parlamentar. Zilele trecute, Guvernul a aprobat scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar International, care prevede, printre altele, reducerea pensiilor si salariilor in sectorul bugetar. Motivul oficial enuntat de premier pentru masurile ce urmeaza a fi luate ulterior, a fost acela ca Romania are nevoie de opt miliarde euro pentru a finanţa deficitul, iar acordul cu Fondul permite in continuare contractarea de imprumuturi de pe pietele externe la costuri reduse. Pe acest fond, tot mai multe voci clamează lipsa de justeţe a viitoarelor reduceri bugetare, în condiţiile în care cheltuielile parlamentarilor se ridică lună de lună la sume ameţitoare, fără ca acest fapt să determine, cel puţin în acest moment, luarea vreunei măsuri similare celei anunţate în cazul pensiilor şi salariilor. Nici măcar la nivel declarativ.

Functionarea unui parlamentar costa cat 38 de salarii minime

Situaţia cheltuielilor aleşilor neamului este la vedere, pe site-urile Senatului şi Camerei Deputaţilor, ultima lună sub care funcţionarii de la Parlament au tras linie sub plăţile făcute în contul membrilor Legislativului românesc fiind martie – o lună considerată ca făcând parte din perioada de apogeu a crizei economice.

Reducând raţionamentul la nivelul judeţului, calculele cheltuielilor indică faptul că parlamentarii ialomiţeni, per ansamblu, nu deţin poziţiile de top în tabelul celor mai costisitori senatori şi deputaţi, chiar dacă sumele pe care statul le plăteşte lunar pentru întreţinerea acestora sunt de 40 de ori mai mari decât salariul minim al cetăţenilor de rând. Vorbind în cifre concrete, cheltuielile de întreţinere „în funcţiune” a unui reprezentant al judeţului în Parlament se ridică la valoarea medie lunară de 22.610,9 lei.

Cazare de 83,3 milioane lunar pentru Marian Neacsu

Deputatul de Slobozia a câştigat în luna martie a acestui an premiul întâi cu coroniţă la cheltuieli plătite din bani publici. Indemnizaţia trimisului în Parlament, diurna de deplasare în Bucureşti, cazarea în Bucureşti şi factura la mobil au însumat în urmă cu două luni fix 17.763 lei. La această valoare, se mai adaugă în dreptul domniei sale şi celelalte cheltuieli suportate de stat, în speţă cele de întreţinere şi funcţionare a biroului parlamentar, în cuantum de 10.266 lei (materiale de întreţinere – 4.832 lei, chirii şi utilităţi – 1.185 lei, salarii personal birou parlamentar – 4.228 lei). Deci, în total, 28.029 lei. Dacă v-aţi fi gândit, poate, la posibilitatea ca distinsul deputat de Slobozia să beneficieze de o diurnă de deplasare în Bucureşti în valoare de 2.378 lei, cu siguranţă n-aţi fi ghicit cât costă cazarea parlamentarului Neacşu în deplasare: 8.333 lei pe lună. Şi, ca să vă amărâţi până la capăt, trebuie musai să menţionăm că, în contextul de mai sus, cuvântul „lună” nu se referă la satelitul Pământului, ci la intervalul calendaristic…

Ministrul de la Cazanesti – singurul parlamentar ialomitean cu deplasari externe

Deputatul Dan Mircea Popescu este al doilea în ierarhia cheltuielilor aferente reprezentanţilor judeţului în Parlament, cu un total de 24.747 lei. În ceea ce priveşte indemnizaţia, diurna, cazarea şi transportul, Ministrul toacă mult sub deputatul de Slobozia, deşi este singurul parlamentar din Ialomiţa care face deplasări externe decontate la casieria Camerei. Cu toate acestea, fostul ministru social democrat nu-l devansează la cheltuieli pe colegul său de la Slobozia. Practic, în martie, diurna de deplasare, cazarea şi transportul în ţară şi în străinătate trecute în contul Ministrului au totalizat o cheltuială de 7.440 lei, cu aproape 100 de lei mai puţin decât cazarea în Bucureşti a deputatului Marian Neacşu. Fireşte că n-avem nimic a-i reproşa parlamentarului slobozean, ci… Bucureştiului şi cazărilor lui nesimţit de scumpe.

Pocora inroseste telefonul de serviciu

Dacă n-ar fi existat, telefonia mobilă ar fi trebuit inventată măcar pentru uzanţele parlamentarului Cristina Pocora. Deputatul feteştean vorbeşte pe mobil niţel mai puţin decât toţi ceilalţi cinci parlamentari din judeţ la un loc, valoarea facturii pe luna martie plătită în contul fostului secretar de stat apropiindu-se de 250 de lei. Aceasta nu este singura valoare pe plus a deputatului Pocora faţă de colegii parlamentari din Ialomiţa. Pe plus prin comparaţie sunt şi indemnizaţia – 7.643 lei, faţă de 6.994 şi transportul în teritoriu – 513 lei, faţă de 376 sau 399. În rest, cheltuielile deputatului de Feteşti se integrează firesc în nota de plată lunară a întreţinerii unui parlamentar: deplasare în Bucureşti – 2.378 lei, deplasare în teritoriu – 1.260 lei, materiale de întreţinere birou parlamentar – 4.693 lei, salarii personal birou parlamentar – 5.347 lei. În total, deputatul Cristina Pocora a costat 22.077 lei. Ne referim, desigur, la cheltuielile parlamentarului feteştean plătite din bugetul Parlamentului pe luna martie 2010.

Găină şi Panţuru – senatorii cu cheltuieli de deputat

Ierarhia parlamentarilor ialomiţeni pe subiectul cheltuielilor se derulează spre final cu cei doi senatori ai judeţului, cei care nu toacă banii statului nici pe cazare, nici pe deplasări în străinătate şi, în cazul lui Tudor Panţuru, nici pe chirii şi plată a utilităţilor la cabinetul parlamentar. Totuşi, cei 19.618,7 lei din dreptul senatorului Mihăiţă Găină reprezintă cheltuieli cu indemnizaţia, diurna de deplasare în teritoriu şi în Bucureşti, transportul în ţară şi factura la mobil. Suma de mai sus cuprinde şi cheltuielile aferente funcţionării biroul parlamentar (8.498 lei). În rest… dacă n-ar exista o listă cu cheltuieli lunare ale parlamentarilor, ne-am gândi mult timp până să ne aducem aminte ce senator reprezintă zona Urziceni la vârful puterii legislative.

Nici colegul democrat liberal nu e mai departe de fantomatica imagine a senatorului Găină. Noroc că notorietatea senatorului Panţuru este salvată în momente cheie de reputaţia doctorului Panţuru, astfel că deconturile la urne se socotesc de pe alte formule de calcul. Pe subiectul cheltuielilor parlamentare, doctorul senator se poate „lăuda” în martie 2010 cu o valoare totală de 21.611,7 lei, contabilizaţi astfel: 6.994 lei indemnizaţie, 1.119,04 lei diurnă în teritoriu, 2.517,85 lei diurnă în Bucureşti, 399,51 lei transport în ţară, 90,31 lei factură telefon mobil, 4.678 lei materiale întreţinere cabinet parlamentar, 5.813 lei salarii personal cabinet parlamentar. Punct.

Tinel Gheorghe – pe ultimul loc la cheltuieli

Pe primul loc din coadă în lista cheltuielilor bugetare cu parlamentarii ialomiţeni se situează deputatul de Urziceni, Tinel Gheorghe, cel pentru care statul a plătit în martie 19.582 lei. Cazarea în teritoriu a deputatului democrat liberal reprezintă 4,7% din valoarea cazării în Bucureşti a parlamentarului Marian Neacşu, diferenţa de preţ făcând-o, probabil, panorama, iluminatul pietonal şi perspectiva plonjantă asupra trecătorului elector. Deputatul de Urziceni este pe ultimul loc şi la cheltuielile cu transportul în ţară, dat fiind că, pe distanţa Urziceni – Bucureşti, naveta cu maşina e niţel mai scumpă decât cea pe jos. Tot cele mai mici valori sunt înregistrate şi la plata materialelor de întreţinere pentru cele două cabinete parlamentare ale deputatului Tinel Gheorghe, ceea ce nu se poate spune însă despre chirii şi utilităţi (857 lei) şi mai ales despre salariile personalului acestor birouri parlamentare, în fapt, cele mai mari, în comparaţie cu ceilalţi colegi de Parlament (5.856 lei).

Categorie: 

Articole asemanatoare

Interviu cu Billie Joe

In editia din aceasta saptamana a revistei Kerrang! fanii rock-ului vor putea citi in exclusivitate un interviu cu solistul trupei Green Day, unul dintre cele mai mari si importante staruri rock.

Iata o parte din interviu:

CARE ESTE...

OST MOUNTAIN FEST - Busteni

Prima editie a Festivalului International de Muzica Rock – OST MOUNTAIN FEST va avea loc in perioada 6-8 august 2010 la Poiana Mare din Busteni.

La festival vor fi prezente in jur de 15 formatii din Germania, Spania, Croatia, Portugalia, B...

Sanatate si nutritie, alimente care te intineresc

Sanatate si nutritie, alimente care te intineresc, alimente care te mentine tanar si in forma, alimente ce au un rol de a preveni imbatranirea cat si mentinerea tonusului sanatatii.

IAURTUL
Bogat in vitamina B, saruri de calci...

Retete sau diete de slabit

Retete sau diete de slabit, Vreti sa slabiti? si ideea unui timp indelungat de lipsuri te descurajaza. Eu am gasit reteta care m-a ajutat si vreau sa spun si aici. Asa incepe orice poveste frumoasa de genul asta. Ei bine, din pacate nu-i mereu asa...

Hayley Williams, topless pe Twiter

Contul de Twitter a lui Hayley Williams a fost spart iar faptasul a uploadat o poza topless cu solista grupului Paramore.
Desi avocatii acesteia au petrecut intreaga noapte incercand sa stearga poza si sa afle cine este faptasul, tot ce au p...

Viata e un rol - interpretat de Jean Constantin

Ultima melodie interpretata de marele actor Jean Constantin este melodia "Teatrul este Gol, viata e un rol Fir ar mama ei de viata" in emisiunea Happy Hour de la Pro TV. o melodie ce a pus un pic pe ganduri toti invitatii la emisiune, Sebas...

Romania – locul 3 la Eurovision

Felicitari Romaniei, sau mai degraba Paulei Seling si lui Vio, care au reusit sa se claseze pe ultimul loc de pe podium cu melodia Play with fire.
Castigatoare a fost Germania, cu melodia Satellite, cantata de Lena.Aceasta a castigat cu un p...