Skip to Content

Horoscop Zilnic Actualizat

Berbec Gemeni Leu Balanta Sagetator Varsator Taur Rac Fecioara Scorpion Capricorn Pesti

Cele mai populare materiale pentru acoperisuri in Republica Moldova: avantaje si dezavantaje

Alegerea materialului potrivit pentru acoperișul casei tale este o decizie importantă, care poate influența aspectul, durabilitatea și eficiența energetică a locuinței.

În acest articol, oferit de amel.md, vom analiza cele mai populare materiale pentru acoperișuri din Republica Moldova, evidențiind avantajele și dezavantajele acestora pentru a vă ajuta să luați cea mai bună decizie.

I. Țiglă ceramică

A. Avantaje:

 1. Durabilitate și longevitate: Țigla ceramică este un material durabil, cu o durată de viață ce poate depăși 50 de ani. Este rezistentă la foc, igrasie și intemperii, oferind protecție pe termen lung pentru casa ta.
 2. Rezistență la intemperii: Țigla ceramică este un material care nu se deteriorează în timp, chiar și în condiții de umiditate sau variații mari de temperatură.
 3. Estetică plăcută și versatilitate: Țigla ceramică este disponibilă într-o varietate de culori, forme și stiluri, oferind multiple opțiuni pentru a personaliza aspectul acoperișului.

B. Dezavantaje:

 1. Greutate mare: Țigla ceramică este un material greu, care necesită o structură de susținere puternică și poate impune limitări în ceea ce privește proiectarea casei.
 2. Costuri mai ridicate: Țigla ceramică poate avea costuri mai mari în comparație cu alte materiale, atât în ceea ce privește achiziționarea, cât și instalarea.
 3. Necesită o structură de susținere puternică: Datorită greutății sale, țigla ceramică necesită o structură de susținere bine proiectată și construită.

II. Țiglă metalică

A. Avantaje:

 1. Ușor de instalat și întreținut: Țigla metalică este un material ușor, ceea ce facilitează instalarea și reduce solicitarea asupra structurii de susținere a casei. De asemenea, necesită o întreținere minimă.
 2. Durabil și rezistent la intemperii: Țigla metalică este un material durabil, cu o durată de viață de până la 50 de ani sau mai mult. Este rezistentă la foc, coroziune și intemperii.
 3. Posibilitatea de a imita aspectul altor materiale: Țigla metalică poate fi vopsită sau texturată pentru a imita aspectul altor materiale, cum ar fi țigla ceramică sau șindrila de lemn.

B. Dezavantaje:

 1. Poate fi zgomotos în timpul ploii: Țigla metalică poate genera zgomot în timpul ploii sau grindinei, ceea ce poate fi deranjant pentru unii proprietari de case. 2. Izolare termică și fonică mai redusă: Țigla metalică are o izolare termică și fonică mai slabă în comparație cu alte materiale, ceea ce poate afecta confortul din interiorul casei.
 1. Poate necesita vopsire periodică: Deși țigla metalică are un finisaj rezistent la coroziune, acesta se poate deteriora în timp, necesitând vopsire periodică pentru a-și menține aspectul.

III. Acoperișuri din bitum modificat

A. Avantaje:

 1. Rezistență la apă și intemperii: Acoperișurile din bitum modificat oferă o protecție excelentă împotriva infiltrării apei și rezistență la intemperii, fiind o soluție potrivită pentru clima Republicii Moldova.
 2. Flexibilitate și adaptabilitate la diverse forme: Materialul bitumos modificat se adaptează ușor la diferite forme și configurații ale acoperișului, oferind flexibilitate în proiectare.
 3. Instalare rapidă și costuri reduse: Acoperișurile din bitum modificat sunt mai rapide și mai ieftine de instalat comparativ cu alte materiale, făcându-le o opțiune atractivă pentru proprietarii cu buget limitat.

B. Dezavantaje:

 1. Durata de viață mai scurtă: Acoperișurile din bitum modificat au o durată de viață mai scurtă în comparație cu alte materiale, în general între 15 și 25 de ani.
 2. Aspect estetic mai puțin atractiv: Materialul bitumos modificat nu oferă aceleași posibilități estetice ca alte materiale și poate fi considerat mai puțin atractiv din punct de vedere vizual.
 3. Necesită întreținere periodică: Acoperișurile din bitum modificat pot necesita întreținere periodică, cum ar fi aplicarea de soluții impermeabilizante, pentru a-și menține proprietățile de protecție.

IV. Acoperișuri din șindrila de lemn

A. Avantaje:

 1. Aspect natural și estetic: Șindrila de lemn oferă un aspect natural și atrăgător, adăugând un element de autenticitate și tradiție casei tale.
 2. Pot fi realizate din lemn reciclat: Șindrila de lemn poate fi realizată din lemn reciclat sau provenit din surse sustenabile, oferind o opțiune ecologică.
 3. Proprietăți bune de izolare termică: Lemnul are proprietăți naturale de izolare termică, contribuind la menținerea unui mediu confortabil în interiorul casei.

B. Dezavantaje:

 1. Necesită tratament pentru rezistență la foc și insecte:Șindrila de lemn necesită tratamente speciale pentru a rezista la foc și pentru a preveni infestările cu insecte, ceea ce poate crește costurile și necesitatea întreținerii periodice.
 2. Durata de viață mai scurtă în comparație cu alte materiale: Șindrila de lemn are o durată de viață mai scurtă, în general între 20 și 30 de ani, în funcție de calitatea lemnului și de întreținere.
 3. Sensibilitate la umiditate și intemperii: Lemnul este un material sensibil la umiditate și intemperii, ceea ce poate duce la deteriorarea și deformarea șindrilei în timp.

V. Acoperișuri din materiale compozite

A. Avantaje:

 1. Durabilitate și rezistență la intemperii: Materialele compozite, cum ar fi șindrila din fibră de sticlă sau cauciuc, oferă o durabilitate excelentă și rezistență la intemperii, cu o durată de viață de până la 50 de ani sau mai mult.
 2. Versatilitate estetică: Materialele compozite pot fi fabricate într-o varietate de culori, forme și stiluri, imitând aspectul altor materiale, precum țigla ceramică sau șindrila de lemn.
 3. Necesită întreținere redusă: Materialele compozite nu necesită întreținere regulată, precum vopsirea sau tratamentele anti-insecte, ceea ce înseamnă costuri și eforturi reduse pe termen lung.

B. Dezavantaje:

 1. Costuri mai ridicate: Materialele compozite pot avea costuri mai mari în comparație cu alte materiale, în special în cazul celor de înaltă calitate.
 2. Greutate moderată: Deși materialele compozite sunt în general mai ușoare decât țigla ceramică, ele pot fi totuși mai grele decât alte materiale, precum țigla metalică.
 3. Producție mai puțin ecologică: Producerea materialelor compozite poate fi mai puțin ecologică decât alte materiale, cum ar fi lemnul sau țigla ceramică, din cauza proceselor de fabricație și a resurselor utilizate.

Alegerea materialului potrivit pentru acoperișul casei tale depinde de nevoile specifice, bugetul disponibil și preferințele estetice.

Consultarea unui specialist în acoperișuri vă poate ajuta să luați cea mai bună decizie în funcție de factorii specifici, asigurându-vă că investiția în acoperișul casei dumneavoastră va fi durabilă și eficientă pe termen lung.

Categorie: 

Articole asemanatoare

Interviu cu Billie Joe

In editia din aceasta saptamana a revistei Kerrang! fanii rock-ului vor putea citi in exclusivitate un interviu cu solistul trupei Green Day, unul dintre cele mai mari si importante staruri rock.

Iata o parte din interviu:

CARE ESTE...

OST MOUNTAIN FEST - Busteni

Prima editie a Festivalului International de Muzica Rock – OST MOUNTAIN FEST va avea loc in perioada 6-8 august 2010 la Poiana Mare din Busteni.

La festival vor fi prezente in jur de 15 formatii din Germania, Spania, Croatia, Portugalia, B...

Sanatate si nutritie, alimente care te intineresc

Sanatate si nutritie, alimente care te intineresc, alimente care te mentine tanar si in forma, alimente ce au un rol de a preveni imbatranirea cat si mentinerea tonusului sanatatii.

IAURTUL
Bogat in vitamina B, saruri de calci...

Retete sau diete de slabit

Retete sau diete de slabit, Vreti sa slabiti? si ideea unui timp indelungat de lipsuri te descurajaza. Eu am gasit reteta care m-a ajutat si vreau sa spun si aici. Asa incepe orice poveste frumoasa de genul asta. Ei bine, din pacate nu-i mereu asa...

Hayley Williams, topless pe Twiter

Contul de Twitter a lui Hayley Williams a fost spart iar faptasul a uploadat o poza topless cu solista grupului Paramore.
Desi avocatii acesteia au petrecut intreaga noapte incercand sa stearga poza si sa afle cine este faptasul, tot ce au p...

Viata e un rol - interpretat de Jean Constantin

Ultima melodie interpretata de marele actor Jean Constantin este melodia "Teatrul este Gol, viata e un rol Fir ar mama ei de viata" in emisiunea Happy Hour de la Pro TV. o melodie ce a pus un pic pe ganduri toti invitatii la emisiune, Sebas...

Romania – locul 3 la Eurovision

Felicitari Romaniei, sau mai degraba Paulei Seling si lui Vio, care au reusit sa se claseze pe ultimul loc de pe podium cu melodia Play with fire.
Castigatoare a fost Germania, cu melodia Satellite, cantata de Lena.Aceasta a castigat cu un p...