Skip to Content

Horoscop Zilnic Actualizat

Berbec Gemeni Leu Balanta Sagetator Varsator Taur Rac Fecioara Scorpion Capricorn Pesti

Ce inseamna omfp 946 pentru institutiile bugetare

Ordinul omfp 946/2005 legat de aprobarea unui cod de control intern managerial conform unor standarde clare in cadrul institutiilor publice a fost reactualizat conform noilor reglementari ale ordinului 1649/2011, rezultand in nevoia de a actualiza intreaga documentatie, care pentru o institutie de stat numara intre 1800 si 2000 de pagini, conform celor 25 de noi standarde impuse.

Omfp 946/2005 se refera la o noua abordare a sandardizarii codului controlului intern managerial. Acesta serveste pentru a usura si a facilita activitatile zilnice, saptamanale sau lunare repetitive din cadrul unei instituii publice, astfel incat acestea sa poata fi controlate si invatate mult mai usor.

Acest cod este constituit din o serie de principii general valabile ce se refera la buna practica in cadrul institutiilor bugetare, principii acceptate in intreaga Uniune Europeana si aplicate si in Romania pentru a se ridica la aceste standarde.

Ce inseamna control intern?

Controlul intern managerial este totalitatea procedurilor implementate de catre managementul unei instituii sau entitati publice in vederea atingerii obiectivelor in modul cel mai eficient cu putinta, fara a pierde din vedere respectarea regulilor general valabile pentru toate institutiile de acest gen. Reprezinta o serie de politici si reguli de management ce au in vedere protejarea informatiilor, dar si a bunurilor, combaterea fraudelor si depistarea greselilor. Datorita formatului standardizat, se poate garanta existenta unor documente ce prezinta informatii de incredere, verificabile si general valabile.

Conform omfp 946 / 2005, controlul intern managerial trebuie sa defineasca un minim de reguli urmate de toate institutiile bugetare pentru a crea un model coerent ce poate fi actualizat cu usurinta. Aceste reguli intra in responsabilitatea managementului fiecarei institutii bugetare si se realizeaza conform standardelor internationale impuse de Uniunea Europeana.

Elementele standardelor controlului intern managerial

1. Mediu de control - care se refera la probleme de resurse umane, organizare, probleme de etica si norme de conduita.

2. Performanta si riscuri - este elementul care se leaga de fixarea si respectarea obiectivelor si monitorizarea performantei astfel incat orice problema sa poata fi rectificata rapid.

3. Comunicarea - se refera la crearea unui sistem informational eficient. Se pune accent pe modul in care sistemul de rapoarte influenteaza planul de management, utilizarea resurselor, respectarea bugetului si semnalarea intr-un mod cat mai rapid si eficient a abaterilor de la standarde.

4. Evaluarea - care face referire la faptul ca standardele reglementate de omfp 946/2005 legate de controlul intern managerial in cadrul institutiei bugetare trebuie evaluate in permanenta in vederea asigurarii unei continuitati. Aceste verificari garanteaza o functionare perfecta, uniforma a institutiei si pot fi actualizate periodic in functie de noi reglementari aduse ordinului sau de noi ordine impuse de Uniunea Europeana.

Categorie: 

Articole asemanatoare

Interviu cu Billie Joe

In editia din aceasta saptamana a revistei Kerrang! fanii rock-ului vor putea citi in exclusivitate un interviu cu solistul trupei Green Day, unul dintre cele mai mari si importante staruri rock.

Iata o parte din interviu:

CARE ESTE...

OST MOUNTAIN FEST - Busteni

Prima editie a Festivalului International de Muzica Rock – OST MOUNTAIN FEST va avea loc in perioada 6-8 august 2010 la Poiana Mare din Busteni.

La festival vor fi prezente in jur de 15 formatii din Germania, Spania, Croatia, Portugalia, B...

Sanatate si nutritie, alimente care te intineresc

Sanatate si nutritie, alimente care te intineresc, alimente care te mentine tanar si in forma, alimente ce au un rol de a preveni imbatranirea cat si mentinerea tonusului sanatatii.

IAURTUL
Bogat in vitamina B, saruri de calci...

Retete sau diete de slabit

Retete sau diete de slabit, Vreti sa slabiti? si ideea unui timp indelungat de lipsuri te descurajaza. Eu am gasit reteta care m-a ajutat si vreau sa spun si aici. Asa incepe orice poveste frumoasa de genul asta. Ei bine, din pacate nu-i mereu asa...

Hayley Williams, topless pe Twiter

Contul de Twitter a lui Hayley Williams a fost spart iar faptasul a uploadat o poza topless cu solista grupului Paramore.
Desi avocatii acesteia au petrecut intreaga noapte incercand sa stearga poza si sa afle cine este faptasul, tot ce au p...

Viata e un rol - interpretat de Jean Constantin

Ultima melodie interpretata de marele actor Jean Constantin este melodia "Teatrul este Gol, viata e un rol Fir ar mama ei de viata" in emisiunea Happy Hour de la Pro TV. o melodie ce a pus un pic pe ganduri toti invitatii la emisiune, Sebas...

Romania – locul 3 la Eurovision

Felicitari Romaniei, sau mai degraba Paulei Seling si lui Vio, care au reusit sa se claseze pe ultimul loc de pe podium cu melodia Play with fire.
Castigatoare a fost Germania, cu melodia Satellite, cantata de Lena.Aceasta a castigat cu un p...